Sport

05.05.2021

KLUB IZ SRPSKOG SELA ULAZI U HRVATSKU ELITU: Fudbaleri išli u partizane, selo ima 700 kuća, a imaju moderan stadion!

Bijelo Brdo je selo u Hrvatskoj u kome po popisu iz 2011. godine živi samo 1.961 stanovnik, od čega oko 80% srpske nacionalnosti, ali je njihov fudbalski klub nadomak senzacionalnog plasmana u prvi rang hrvatskog fudbala.

Klub se zove BSK (Bjelobrdski sportski klub) i u neviđenom je usponu prethodnih nekoliko godina, pa tako mogu da se nadaju i prvoligaškom fudbalu naredne sezone.

Neće biti lako, BSK je trenutno drugoplasiran na tabeli druge lige sa bodom zaostatka u odnosu na Hrvatski Dragovoljac (koji ima dva meča manje), a samo šampion ulazi u 1. HNL koja broji svega deset klubova čime je uslovljen veći kvalitet timova.

Pitanje je i da li bi klub iz sela u kome ima svega 700 kuća uspeo da prođe proces licenciranja, ali niko ne može da im oduzme pravo da se nadaju.

BSK je inače klub sa dugom tradicijom pošto je osnovan davne 1935. godine, sedam godina pošto je Jovan Nikšić - Dido doneo prvu loptu u selo, a sve do Drugog svetskog rata igrali su prijateljske utakmice u okolnim mestima.

U istorijatu kluba piše i da su 1943. godine kompletno svi iz tima otišli u partizane - gde je većina njih izgubila život.

Klub je ponovo registrovan 1953. godine, a najbolje rezultate imao je od 1957. do 1963. kada se takmičio u podsaveznom rangu SFRJ, dok je od osamostaljena Hrvatske uglavnom igrao u trećem ili četvrtom rangu takmičenja. Uspon je krenuo 2008, a prvi put su u drugoligaško društvo ušli 2018/19 i u njemu dobro "plivaju", tako da mogu da se nadaju i eliti, ako ne sad - onda u skorije vreme.

Prethodni period obeležila je izgradnja stadiona koji ima kapacitet od oko 2.000 mesta, a sudeći po sajtu i društvenim mrežama - idu u korak sa tehnologijom.

U redovima BSK ponikli su igrači poput Borbe Barišića i Jakova Filipovića, koji su zaigrali i za reprezentaciju Hrvatske, a trenutno su najbolji igrači tima vezista Matija Mićić i golgeter Marko Dabro, strelac čak 19 golova ove sezone.

Trener je Tomislav Štrajnbrukner, koji klub vodi još od 2019. godine, a a u timu pored Hrvata i Srba sa hrvatskim pasošem igraju i dva Afrikanca - Mori Gbane (Obala Slonovače) i Nansel Selbol (Nigerija).

 FOTO: Printskrin 

cinn_gdn_general_jul3__vesti-regiona_1