Sport

11.05.2021

Tužna vest o smrti velikog Nikole Brace Pavlišina (VIDEO)

Rukometni svet zadesila je tužna vest, u 77. godini preminuo je legendarni Nikola Braco Pavlišin, rukometaš i rukometni trener i funkcioner. Čovek koji je otkrio i stvorio plejadu rukometnih velemojstora...

Legendarni Nikola Braco Pavlišin, bivši rukometaš i jedan od najproduktivnijih banjalučkih trenera, preminuo je danas u Banjaluci u 77. godini.

Pod njegovom palicom stasavale su generacije rukometaša i rukometašica, koji su proslavili grada na Vrbasu.

- Ovo je nenadoknadiv gubitak, jer će naš Braco ostati zlatnim slovima upisan u istoriju ne samo sporta Banjaluke, nego i mnogo šire - reči su kojime se Rukometni klub Borac M:tel oprostio od legednarnog igrača koji je sa nepunih 17 godina debitovao za "crveno-plave" čiji je dres nosio u 122 utakmice i postigao 44 gola.

Pavlišin je igrao i za banjalučku Mladost i Derventu, a poseban trag ostavio je stvaranjem novih rukometaša i rukometašica, između ostalih, Aleksandra Kneževića, Andreja i Nebojšu Golića, Gorana Stupara, Božidara Jovića. Amira Kahrimana, Mirzu Šarića, Dejana Malinovića...

Bio je jedan od osnivača Ženskog rukometnog klluba Rade Ličina, a zatim i Ženskog rukometnog kluba Borac.

- Dovoljno je reći Braco Pavlišin. To odmah budi asocijacije na rukomet, kako na školski, tako i na takmičarski. Braco je čovjek koji je više od 50 godina u rukometu, prvo kao igrač, a kasnije kao predani pedagog fizičke kulture, trener... - govorio je Abas Arslanagić na promociji Bracine knjige "Igrali smo se rukometa".

 
FOTO: Printskrin 

cinn_gdn_general_jul3__vesti-regiona_1