Sport

14.03.2023

MOJ ODMOR - UČIM I SLUŠAM

Da sport može da ide uz sve sfere života, pokazali su mladi iz udruženja građana Centar za istraživanje i promociju.

Oni su uz podršku Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda sproveli lep projekat „Moj odmor – učim i slušam o poznatim ličnostima“. Cilj ovog besplatnog programa za učesnike je bio da se mladima pokaže kako se na lepe načine može provoditi slobodno vreme, bez upotrebe mobilnih telefona ili igranja igrica.

Osmaci i srednjoškolci su kroz besplatne radionice slušali pre svega o istorijskim poznatim ličnostima Srbije. Ali su se ljudi iz CZIP setili da u program ubace i žive legende sporta. Predstavljeni su Novak Đoković, Srbin a najbolji teniser na svetu, svih vremena. Takođe i Jasna Šekarić, Srpkinja, strelac i osvajač mnogobrojnih medalja na Olimpijskim igrama, Svetskim i Evropskim prvenstvima. Naša Jasna je osvojila čak pet olimpijskih medalja.

Predstavljeni su još: Ivo Andrić, Mehmed Paša Sokolović, Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Jovan Sterija Popović, Nadežda Petrović, Miodrag Petrović Čkalja, Dragan Nikolić,  Lazar Laza Lazarević, Helena Dragaš, Đorđe Petrović Karađorđe i Miloš Obilić.

- Bilo je baš lepih besplatnih radionica. A mladima je najzanimljivije bilo da slušaju o Novaku, Jasni, Milošu Obiliću i Dositeju Obradoviću. Uz predavanja i interaktivnu priču, određene dane smo imali za vežbe istezanja i lake vežbea fizičke snage. Pokazali smo da sport ide uz sve sfere života. Čak smo u zatvorenom toplom balonu sedeli na mekanoj podlozi i slušali priče o poznatima. A mladima ostaju letkići koje su dobili a posebno je važno da su videli da ima mnogo lepih stvari van škole i da slobodno vreme ne mora stalno da se koristi na mobilne telefone, društvene mreže i kompjuterske igrice. Upoznali su nove drugare i naučili i podsetili se lepih stvari - istakla je Sanja Božić, predsednica Centra za istraživanje i promociju.

cinn_gdn_general_jul3__vesti-regiona_1