27 September 2022

Sport

20.06.2020

U Priboju svečano otvorene Dunav osiguranje Sportske igre mladih i proslavljen 7. rođendan SIM Srbije

Velikim vatrometom i koncertima Dejan Petrović Big benda i Lexington benda, u Priboju je 19. juna zvanično otvorena ovogodišnja sezona Dunav osiguranje Sportskih igara mladih, a uz veliku rođendansku tortu obeležen je i sedmi rođendan Igara u Srbiji.

Ovoj velikoj svečanosti upriličenoj u jednom od najlepših krajeva naše zemlje, na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, prisustovali su brojni gosti iz čitavog regiona i veliki broj građana Priboja i cele Srbije.

Među uglednim zvanicama su bili i Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj, Zdravko Marić, osnivač i predsednik Organizacionog odbora Sportskih igara mladih, Tihomir Gudić, izvršni direktor regionalne organizacije SIM, Ivana Jovanović, predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije, Krsto Janjušević, narodni poslanik, Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije, Maja Marković, direktorka centra za korporativni marketing i brigu o klijentima Dunav osiguranja, Bojan Kekić, predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica, Filip Komarica, predsednik Sportskog saveza Priboja, Igor Rakočević, potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije, predstavnici Opštine Priboj, članovi Organizacionog odbora SIM Srbije – Priboj 2020. i mnogi drugi.

Ceremonija je održana uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije u vezi sa epidemiološkom situacijom, a program je počeo intoniranjem himne Republike Srbije, u izvođenju Crkveno-gradskog hora 'Sveti knez Lazar'.

Publika je tokom večeri uživala i u nastupima Beogradskog igračkog centra, mališana iz Predškolske ustanove 'Neven' iz Priboja i 'Haos animatora', a prisutne je najpre pozdravio Filip Komarica, predsednik Sportskog saveza Priboj, tehničkog partnera Dunav osiguranje Sportskih igara mladih.

– Zahvalio bih se na sjajnoj saradnji predstavnicima Dunav osiguranje Sportskih igara mladih, koji nisu samo naši partneri na ovom projektu, već su i naši veliki prijatelji. Drago mi je da imamo takve prijatelje, jer je to prilika da učimo od najboljih. Nadam se da smo na dobrom putu – poručio je Komarica.

On je podsetio na to da je, po prvi put od osnivanja Igara u Srbiji, Priboj domaćin i tri državna prvenstva za pojedine uzraste dece, i to u atletici (trka na 60 metara), u malom fudbalu i u igri između dve vatre, koja je postala i zaštitni znak Igara. Do sada su državna prvenstva u svih deset SIM sportova održavana u Beogradu. Prvenstva su odigrana 19. juna tokom dana, dok su nadmetanja u ostalim sportovima na programu 20. juna, na kompleksu školskih terena u novom delu Priboja.

 

U ime Saveza za školski sport Srbije, koji je od osnivanja Igara u Srbiji tehnički partner te organizacije, prisutne je pozdravio Željko Tanasković, proslavljeni odbojkaški reprezentativac naše zemlje, a danas predsednik Saveza.

– Sportske igre mladih, kao organizovani oblik sportskog takmičenja zadovoljavaju potrebe mladih ne samo za sportom, več i za druženjem. Čestitam organizatorima iz Sportskih igara mladih na svemu onome što čine da deci pruže priliku da se ostvare u ovim segmentima društvenog života. Vama, deco, želim da vam sport bude svakodnevica, jer će vas sport naučiti da mnoge stvari u životu rešavate na lakši način. Naučiće vas da kao što pobeda nije konačna, tako ni poraz nije fatalan – poručio je Tanasković.

Ivana Jovanović, predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije poručila je da je srce Igara ove godine u Priboju.

– Želim da kažem veliko hvala našim prijateljima iz opštine Priboj i Sportskog saveza Priboja na tome što su postali deo SIM porodice u 2019. godini i što smo najlepšu sportsku priču nastavili da zajedno kreiramo i ove godine. Hvala vam što ste prepoznali značaj naše manifestacije. Hvala vam na podršci i posebno hvala na tome što ste zavoleli Igre i što sada zajedno nastavljamo da, u istinskom sportskom duhu, za slavu Igara, Priboja, Srbije, regiona, sporta i prijateljstva, radimo za našu decu težeći da postanemo nova inspiracija za buduće generacije. Igre postoje isključivo zbog dece i svaki njihov osmeh danas je naša velika pobeda – istakla je Ivana Jovanović.

Otvaranje Igara u Priboju nije propustio ni Zdravko Marić, idejni tvorac, osnivač Igara i predsednik Organizacionog odbora Sportskih igara mladih. On se zahvalio domaćinima otvaranja Igara na gostoprimstvu i poručio deci da su Igre napravljene samo za njih.

– Hvala svima vama, deco, što prepoznajete vrednost Igara i što im se svake godine vraćate u sve većem broju. Hvala svim gradovima i opštinama u kojima se Igre održavaju i svim našim sponzorima na čelu sa Dunav osiguranjem. Takođe veliko hvala Vladi Republike Srbije i predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću, koji je sa nama od prvog dana od kada su Igre u Srbiji - zaključio je Marić, poželevši deci sreću na predstojećim takmičenjima.

Saradnja Igara, opštine Priboj i Sportskog saveza Priboj, kažu u ovim organizacijama, počela je spontano, na inicijativu dece Priboja, uz podršku lokalne samouprave, koja je prepoznala vrednosti manifestacije, a nastavljena je sa mnogo emocija i energije, pre svega iz ljubavi prema deci.

Priboj je prošle godine po prvi put bio domaćin Karavana radosti i prijateljstva Dunav osiguranje Sportskih igara mladih. Najbolji SIM-ovci iz Priboja su potom učestvovali na Državnom prvenstvu u Beogradu, a Priboj i SIM porodicu iz Srbije je na Velikom međunarodnom finalu u Splitu predstavljao Benjamin Kokor, mladi i talentovani atletičar, koji je u Hrvatskoj osvojio bronzanu medalju.

Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj, u ime lokalne samouoprave i svih Pribojaca zahvalio se celoj ekipi Sportskih igara mladih na tome što su ovom gradu, kako je rekao, dali šansu da bude deo jedne velike porodice i izuzetno dobre manifestacije.

– Druženje dece iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske je nešto što moramo unapređivati i širiti, jer je to mnogo značajnije od samog sporta i takmičenja. Priboj se nalazi na mestu gde su se vekovima spajale kulture, države i civilizacije i prirodno je da bude centar i početak jedne ovakve manifestacije – istakao je Rvović poželevši svim gostima lep boravak u Priboju, a deci mnogo uspeha na takmičenjima, podsetivši ih da su samim učešćem na ovoj manifestaciji već postali pobednici.

Kao što je poznato, Sportske igre mladih u regionu koncipirane su po uzoru na prave Olimpijske igre, pa je stoga nezaobilazan deo ceremonije otvaranja polaganje zakletve prijateljstva i paljenje baklje prijateljstva. U Priboju je zakletvu prijateljstva u ime sportista položio Luka Savović, a u ime sudijske organizacije to je učinila Kristina Joksimović. Najsvečaniji trenutak ceremonije svakako je bilo paljenje plamena prijateljstva. Baklju su uneli atletičarka Jana Dragutinović i fudbaler Boriša Šalipur, u pratnji Viktora, SIM maskote i SIM-ovaca: Stevana Ratkovića, Benjamina Kokora, Anastasije Novaković, Pavla Popovića, Anastastasije Mandić, Anastasije Sredojević i Tarika Alića.

Nakon što je plamen prijateljstva obasjao grad na Limu, usledilo je veliko slavlje i velelepni vatromet, koji kako kažu ovo mesto nije videlo do sada i sečenju rođendanske torte kojom su Igre u Srbiji obeležile svoj sedmi rođendan.

Na svim nivoima takmičenja, kao i ostalim aktivnostima u sve tri zemlje, za decu je sve besplatno. Sve to ne bi bilo moguće bez dugogodišnje podrške partnera, pokrovitelja i sponzora Igara: predsednika Republike Srbije, Vlade Republike Srbije, Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, generalnog sponzora – Kompanije Dunav osiguranje, kao i kompanija Coca-Cola, Elektroprivreda Srbije, Banka Poštanska štedionica, Naftna industrija Srbije i Podravka Srbija, kao i tehničkog partnera Igara – Saveza za školski sport Srbije.

FOTO: PREDRAG SRETENOVIĆ

cinn_gdn_general_jul3__vesti-regiona_1