Sport

15.08.2020

OBAVEZUJUĆE UPUTSTVO ZA PRIDRŽAVANJE MERA I ODGOVORNO PONAŠANJE U NASTAVKU SIM SEZONE 2020

Zdravlje naših SIM-ovaca jedan je od razloga zbog kojeg Igre i postoje, a tokom ovogodišnje sezone, ono nam je najveći prioritet. Uprkos nestabilnoj epidemiološkoj situaciji u našoj državi, ali i u čitavom svetu, prvi deo sezone Dunav osiguranje Sportskih igara mladih uspešno je realizovan u 22 grada širom Srbije. Zahvaljujući odgovornom ponašanju organizatora i učesnika na Igrama i doslednom pridržavanju svih mera i preporuka Vlade Republike Srbije i nacionalnog kriznog štaba, na Igrama smo i ove godine svi bili bezbedni i sigurni.

Dok su se članovi SIM tima neprekidno i sa maksimalnom pažnjom starali o zaštiti zdravlja učesnika na Igrama, naši SIM-ovci su bez opterećenja mogli da se prepuste uživanju u onome što najviše vole – u sportu, druženju i sjajnoj zabavi. Činjenica da je prvi deo sezone protekao bez problema svedoči o tome da smo i ovog puta bili na visini zadatka.

Zdravlje naših SIM-ovaca jedan je od razloga zbog kojeg Igre i postoje, a tokom ovogodišnje sezone, ono nam je najveći prioritet.Tako smo već na početku sezone, u skladu sa merama Vlade Republike Srbije, kriznog štaba i svim preporukama nadležnih institucija, izmenili i dopunili naš standardni Pravilnik, koji se odnosi na realizaciju takmičenja u svih deset sportova i na organizaciju ceremonije svečanog otvaranja Karavana radosti i prijateljstva Dunav osiguranje Sportskih igara mladih u svakom od gradova.

Organizacioni odbor Dunav osiguranje Sportskih igara mladih doneo je ovo Obavezujuće uputstvo za realizaciju tekuće takmičarske sezone.

Nova pravila primenjivala su se u svim gradovima koje smo ove godine posetili.

VAŽNO:

Iste procedure važiće i u nastavku sezone, dok god su na snazi epidemiološke mere za borbu protiv koronavirusa, pa je stoga neophodno da ove smernice učesnici i organizatori drugog dela sezone detaljno prouče, a potom i primene bez ikakvih odstupanja.

Potpisivanjem saglasnosti za učešće, koju je svaki učesnik na Igrama u obavezi da ponese sa sobom, roditelj/staratelj ujedno prihvata i ovo Obavezujuće uputstvo.

SMERNICE

 • Prilikom ceremonije otvaranja Igara, paljenja plamena prijateljstva i polaganja zakletve prijateljstva, poštovali smo sve propisane mere, a domaćini otvaranja bili su ove godine samo gradovi koji su mogli da garantuju poštovanje celokupne procedure.
 • U sredinama u kojima je, tokom trajanja prvog dela sezone, proglašena vanredna situacija, prvobitni termini održavanja Igara odloženi su do momenta kada se steknu uslovi za njihovu bezbednu realizaciju.
 • Kada je reč o organizaciji turnira i takmičenja, najveće izmene pretrpeli su sportovi koji se održavaju u zatvorenom prostoru, pogotovo oni gde je nemoguće ispoštovati odgovarajuću fizičku distancu, kao što je to slučaj sa šahom. Na šahu su tako učesnici tokom turnira sve vreme u svim gradovima, nosili zaštitne maske na licu.
 • Minimalni broj takmičenja održan je u zatvorenom prostoru, i to samo u situacijama kada nije bilo uslova da se turniri održe na otvorenim terenima, uz poštovanje svih mera.
 • Na ulazu u zatvoreni prostor bile su postavljane dezobarijere, a volonteri koji su tu dočekivali učesnike takođe su imali zaštitnu opremu. Oni su svakom detetu prilikom dolaska na takmičenje, kao i prilikom napuštanja prostora, dezinfikovali ruke odgovarajućim sredstvom ili gelom za suvo pranje ruku.
 • Održavanje prospisane distance bilo je obavezno svuda – i na otvorenom i u zatvorenom prostoru.
 • Pozdravljanje koje podrazumeva fizički kontakt, rukovanje, ljubljenje i sl. bili su zabranjeni.
 • Kao i svake godine, Dunav osiguranje Sportske igre mladih su za sve učesnike obezbedile Rosa vodu za hidrataciju, pri čemu je takmičarima skrenuta pažnja da treba da koriste isključivo svoju, novootvorenu bocu, koju pritom neće deliti ni sa kim drugim.
 • Korišćenje zajedničkih pomoćnih prostorija, kao što su svlačionice i tuš kabine, ove godine nije bilo dozvoljeno.
 • Organizatori iz SIM tima ili tehnički partneri Igara su na svim terenima, pre početka takmičenja, beskontaktnim toplomerima merili temperaturu učesnicima i angažovanim licima neophodnim za realizaciju takmičenja.
 • Organizatori su bili spremni da bilo koga od prisutnih kod koga zapaze simptome infekcije koronavirusom, udalje sa takmičenja i upute nadležnom lekaru. Na sreću, takvih slučajeva do sada nije bilo.
 • U skladu sa preporukama nadležnih, na svakom od takmičenja obezbedili smo i posebne korpe za bacanje potrošene plastične i druge ambalaže, papirnih maramica, ubrusa, maski i rukavica. Sve to je na kraju takmičenja pakovano u plastične kese koje su se potom zatvarale i odlagale kao komunalni otpad.
 • Pre početka i nakon završetka takmičenja, sredstvom sa najmanje 70% alkohola dezinfikovali smo lopte, kao i druge sportske rekvizite koji su korišćeni.
 • Sve zatvorene prostorije u kojima su boravili sportisti, treneri, tehničko ili drugo osoblje redovno su provetravane prirodnim putem – otvaranjem vrata i prozora. Kad god su to vremenske prilike dozvoljavale, prozori su biti stalno otvoreni, kako bi se obezbedila prirodna ventilacija.
 • U svim gradovima gde su održana takmičenja, obezbedili smo dovoljan broj maski, rukavica, dezobarijera, alkohola, asepsola i gelova za suvo pranje ruku za sve učesnike i posetioce.

DODATNA UPUTSTVA ZA DRUGI DEO SEZONE

Organizacioni odbor Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije nastavak takmičenja u okviru Igara očekuje posle 15. avgusta.

I u drugom delu sezone strogo ćemo se pridržavati svih mera zaštite od koronavirusa koje u to vreme budu na snazi, a pravo učešća na Igrama imaće opet samo gradovi i sredine koje mogu da garantuju striktno poštovanje Obavezujućeg uputstva SIM i važećih epidemiloških mera nadležnih državnih institucija.

Svi učesnici na Igrama imaju obavezu da se pridržavaju svih propisanih mera i instrukcija koje dobiju po dolasku na sportske terene.

NAPOMENA 1:

Svaki pojedinac koji iz bilo kojih razloga odbije pridržavanje nekog od pravila navedenih u ovom uputstvu i drugih propisanih mera, biće bez odlaganja udaljen sa takmičenja, bez prava na bilo kakvu žalbu disciplinskoj ili bilo kojoj drugoj komisiji ili organu Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije.

Takvi postupci će se smatrati grubim kršenjem pravila Sportskih igara mladih.

NAPOMENA 2:

Napominjemo da postoji i mogućnost češćih izmena planova i pravila, kao i odrednica ovog Obavezujućeg uputstva, koje će isključivo diktirati razvoj epidemiološke situacije, pa je stoga važno da se potencijalni učesnici na Igrama svakodnevno informišu o eventualnim novostima na našem web portalu i na društvenim mrežama.

Samo bezbedni uslovi za realizaciju takmičenja biće prioritet pri donošenju odluka i realizaciji svih narednih aktivnosti.

ZAKLJUČAK

Takmičenja koja su pred nama biće prilagođena trenutnoj situaciji i realizovaće se u malo drugačijem formatu, kako bismo u potpunosti ispratili sve preporuke i mere Vlade Republike Srbije i kriznog štaba.

Moramo da budemo odgovorni prema sebi i prema drugima kako bismo sačuvali zdravlje. Svi koji žele da ove godine nastupe na Igrama, treba obavezno da pročitaju sva uputstva i mere, koje zajedno moramo striktno i bez izuzetaka da ispoštujemo na svim takmičenjima.

Činjenica je da su se naši veliki i mali SIM-ovci uvek do sada na Igrama pridržavali pravila i bili pravi primer odgovornosti, doslednosti i zajedništva, pa nema sumnje da će tako biti i u danima pred nama. To je jedini način da Igre nastave svoj put.

Da bi i u ovoj sezoni naši SIM-ovci maksimalno uživali u svakom segmentu najlepše sportske priče pobrinuli su se dugogodišnji partneri, pokrovitelji i sponzori Igara: predsednik Republike Srbije, Vlada Republike Srbije, Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, generalni sponzor – Kompanija Dunav osiguranje, kompanije Coca-Cola, Elektroprivreda Srbije, Banka Poštanska štedionica, Naftna industrija Srbije i Podravka Srbija.

 

cinn_gdn_general_jul3__vesti-regiona_1