Sport

06.09.2020

Birčević: Klinci dobro se zabavite - Stević: Čast mi je da otvorim Igre - Jovanović: Naše Igre spajaju ljude

I ove godine Karavan radosti i prijateljstva Dunav osiguranje Sportskih igara mladih sa izuzetnim uspehom realizuje svoju misiju da što većem broju dece širom Srbije ulepša detinjstvo i dane im ispuni radošću, sportskim aktivnostima i dobrom zabavom. Igre su tokom proteklih meseci posetile gotovo sve gradove iz ovogodišnjeg plana. Ovih dana Viktor, maskota Igara, juri u zagrljaj mališanima iz još nekoliko preostalih mesta i polako se kompletira spisak učesnika velikog Državnog finala, koje će se u drugoj polovini septembra, umesto u Beogradu, kako smo navikli, održati u Brzeću, na planini Kopaonik.

Poslednje mesto u nizu, koje su Igre posetile ovih dana bio je i Lazarevac, gde je na prelepim otvorenim terenima SRC Kolubara priređen pravi spektakl za brojne dečake i devojčice iz ovog dela Beograda. Na turniru su učestvovale i ekipe koje su stigle i iz Valjeva i Kragujevca. Svečanoj ceremoniji otvaranja Igara prisustvovali su, između ostalih, i Bojan Stević, predsednik opštine Lazarevac, Tomislav Rikanović, zamenik predsednika opštine, Ivan Marinković, predstavnik kompanije Elektroprivreda Srbije, Vladimir Ilić, generalni direktor kompanije Tigar i predsednik KK Borac iz Lazarevca i Marko Ranković, predstavnik SRC Kolubara.

Samo nekoliko dana pre otvaranja igara u Lazarevcu, Bojan Stević je izabran za gradonačelnika te opštine i upravo na otvaranju Igara, po prvi put, otkada je na novoj funkciji, obratio se prisutnima na javnom nastupu. 

– Za mene je čast i privilegija da prvi dan obavljanja funkcije predsednika gradske opštine Lazarevac započnem upravo otvaranjem jedne ovako lepe manifestacije, tim pre što Igre upravo promovišu sve one vrednosti za koje se i mi u opštini Lazarevac zalažemo. Poznato je da Igre podržavaju Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije i Vlada Republike Srbije preko svojih respornih ministarstava, kao i velike kopanije kao što su generalni sponzor – Dunav osiguranje i kompanije Koka-Kola, Elektroprivreda Srbije, Banka Poštanska štedionica, Naftna industrija Srbije i Podravka Srbija. Svi oni su prepoznali potrebu ulaganja u zdrav razvoj naših najmlađih i ne sumnjam da će Igre u budućnosti, zahvaljujući svojim brojnim kvalitetima, dobiti na još većoj popularnosti i da će još veći broj mladih učestvovati na ovom takmičenju – istakao je prvi čovek opštine Lazarevac.

Najzaslužniji za to što su Igre došle u Lazarevac svakako je trofejni košarkaški reprezentativac Stefan Birčević, koji je rođen upravo u ovom mestu. On je uz Igre najpre bio u Sokobanji, gde se oduševio najlepšom sportskom pričom. Usledio je jedini logičan korak: Igre su stigle i u njegov rodni grad na Kolubari.

– Hvala organizaciji Dunav osiguranje Sportske igre mladih na tome što su prepoznali lepotu našeg grada i naših sportskih objekata i što su došli u Lazarevac. Zahvalio bih se i Bojanu Steviću, predsedniku opštine, koji je omogućio realizaciju ove manifestacije, Sportsko rekreativnom centru „Kolubara”, fudbalskom i košarkaškom klubu „Borac”, koji su zaslužni za odličnu organizaciju ovog događaja. Deci koja su na Igre došla u velikom broju želim da se dobro zabave, a onima koji se plasiraju na Državno prvenstvo želim mnogo uspeha na Kopaoniku – istakao je Stefan Birčević, u obraćanju na svečanom otvaranju.

Više o ovoj lepoj saradnji istakla je i Ivana Jovanović, predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije. Ivana je poručila da je prezadovoljna uslovima za sport koje je lokalna samouprava obezbedila za decu.

  • Kao momak koji voli sport i živi sportskim životom, Stefan Birčević je prepoznao vrednost koncepta Igara, a Igre ko Igre, oduvek su imale tu čudnu moć da spajaju ljude koji neguju one najvažnije životne vrednosti i trude se da ih prenesu najmlađima. Tako je i Stefan postao prijatelj Igara i pridružio se velikoj armiji naših promotera težeći da sa još većim elanom motiviše decu da se bave sportom. Zato nam je veliko zadovoljstvo što smo danas u njegovom gradu i ponosni smo na Stefana, što je postao naš promoter i na činjenicu da je on zajedno sa nama nastavio da gradi lepšu budućnost za našu decu. Pobeda Igara je jedan osmeh više. Ako Igre danas u Lazarevcu postignu da jedno dete više ode srećnije kući sa SIM majicom i diplomom i da pamti ovaj dan po nečemu lepom – naša misija je uspela", poručila je Ivana Jovanović

Samo reči hvale o Igrama imao je i Vladimir Ilić, predsednik KK Borac, inače kluba partnera u organizaciji Igara.

– Prezadovoljan sam kako je sve proteklo. O Sportskim igrama mladih imao sam ranije priliku da u više navrata čujem sve najlepše od svojih prijatelja iz domena sporta. Sada sam se i lično uverio ne samo u značaj i kvalitet ove manifestacije, već sam video na licu mesta koliko deca vole Igre i koliko im radosti one donose nudeći im baš ono što je njima najpotrebnije: bavljenje sportom, druženje, zabavu, mogućnost da steknu nove prijatelje, da nešto nauče i da se lepo provedu uz igru i smeh. Ako Igre ovako nastave, ne sumnjam da će ovaj projekat osvojiti ne samo region, već i čitavu Evropu. Hvala ljudima iz Igara koji su i Lazarevac dodali na mapu ove manifestacije – istakao je Ilić, koji uspešno obavlja i funkciju kompanije Tigar iz Pirota.

Na prisutne je, kao to uvek biva na Igrama, najveći utisak ostavio trenutak polaganja zakletve prijateljstva i paljenja plamena prijateljsva.

Baklju je u Lazarevcu, u pratnji maskote Viktora, uneo talentovani sportista Uroš Mijalović, a kada je plamen pozdravljen burnim aplauzom, deca su jedva dočekala da se rasporede po prelepim terenima SRC Kolubara i da, pre svega, uživaju u igri, ali i da pokažu talente koji su nekima od njih bili ulaznica za Državno finale.

Igre nastavljaju dalje, ostala su još dva grada. U nedelju će zajedno sa decom sportistima Igre u Čačku otvoriti gradonačelnik Milun Todorović, dok će u Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde u ponedeljak sa učesnicima upaliti plamen prijateljstva u ovom lepom gradu u Banatu.

A onda nas ubrzo čeka žreb i čarolija Državnog finala u mestu Brzeće, podno Kopaonika.


cinn_gdn_general_jul3__vesti-regiona_1